Evaporatif kondenser üç ana kısımdan oluşmaktadır.
Bunlar;
Soğutma serpantini,
Su sirkülasyon ve püskürtme sistemi,
Hava sirkülasyon sistemi.
Soğutma serpantininin içinden geçen soğutucu buharı, hava soğutmalı kondenserde olduğu gibi yoğuşarak sıvı deposuna geçer. Serpantinin dış yüzeyinden geçirilen hava, ters yönden gelen atomize hâldeki suyun bir kısmını buharlaştırarak soğutma etkisini meydana getirir. Kondenserin alt seviyesinde bulunan su toplanma haznesinden su devamlı şekilde bir pompa ile alınıp soğutma serpantinin üst tarafında bulunan bir meme grubuna basılır ve memelerden püskürtülür. Bu suyun takriben %3-5 buharlaşarak (takriben 6 ile 7,5 litre/h beher ton/frigo için) havaya intikal ettiğinden, su haznesine, flatörlü valf aracılığıyla devamlı su verilir. Soğutma kulelerinde olduğu gibi evaporatif kondenserlerde de buharlaşma sebebiyle geride kalan suyun sertliği ve kirliliği gittikçe artacağından, su toplanma haznesinden bir miktar suyu sürekli sızdırmak gerekir. Su haznesinde verilen suyun yumuşatılmış su olması hâlinde bu miktar sıfıra indirilebilir ve bu tercih edilmelidir.
Evaporatif kondenserler genellikle binanın dışına ve çatıya konulur. Bina içi uygulamalarında ise hava giriş-çıkışları için galvanizli sacdan veya plastik hava kanallarından yararlanılır. Bina dışındaki cihazların kışın da çalışması söz konusu ise donmaya karşı tedbir alınmalıdır.
Evaporatif tip kondenser uygulamaları büyük kapasiteli soğutma sistemlerinde kullanılmakta ve soğutma kulesi adı verilen sistemin içinde yer almaktadır.