Soğutma Grubu Çeşitleri

  • 5577 defa

SU SOĞUTMALI CHİLLER GRUPLARI
Kullanım alanları: Su soğutmalı chiller, kondanseri su ile soğuyan cihazlardır. Su soğutmalı chillerlerde kule fanları vardır. Kondanser ünitesindeki borunun içinde ısınmış olan gazın sıcaklığını alan su, kulede soğur. Enjeksiyon ve şişirme makinaları kalıpları ve hidrolik yağı, ekstruderlar, sıcak formlama kalıpları, perdah makinaları, silindir merdaneler, metal işleme tezgahları ve muhtelif soğutma uygulamaları için idealdir. Kompakt dizayn, yüksek performans ve küçük hacmi ile dar alanlarda kolayca uygulanır.

Kompresör : Tek sistemde 1 kompresörden 4 kompresöre kadar kombine çalışma özelliğine sahiptir. Cihazlarımızda kapasiteye uygun olarak scroll tip veya yarı hermetik tip soğutma kompresörleri kullanılır. Kompresörler arıza hallerinde yine kendi bakım atölyemizde onarılmaktadır.


Kondenser : Ünitelerde kullanılan su soğutmalı kondenserler bakır borulu ve integlar fin kanatlı tiptir.

Evaporatör (çiller) : Shell & tube chiller’ler, demir boru içinde U firkete bakır boru demeti olarak imal edilmiştir. Boru demetinin sökülebilir olması evaporatör içinin rahatlıkla temizlenebilmesine imkan verir. Düzenli bakım neticesinde cihaz ömrü uzar.

Elektrik Panosu : Elektrik panolarında Fransız Telemechanique ürünleri kullanılır. Pano bileşenleri uzun ömürlü olmaları sebebiyle tüm dünyada tercih edilen markadır.

Mikroprosesör : Cihazlarda bulunan mikroişlemci cihazın çalışma sıcaklıklarından, üzerinde bulunan pompanın çalışma süresine, çalışma ve durma sıralamasından arıza uyarılarına kadar tüm hareketleri takip özelliğine sahiptir.

Devre Elemanları : Soğutma sisteminin güvenle çalışmasını sağlamak üzere cihaz üzerinde; drayer-filtre, gözetleme camı, expansiyon valf, solenoid valf, kombine prosestat, su akış kontrol valfi, soğutma valfleri su ve hava tahliye valfleri bulunur.

Su Tankı: Suyun depolandığı tanktır. İthal malı kauçuk ile izole edilerek çevre ile ısı alış-verişi önlenmiştir.

SOĞUTMA KULELERİ
Su soğutma kuleleri, çeşitli tesislerde kullanılarak ısınan suların ,yeniden kullanılmasını sağlamak için soğutulmasına yarayan, gereksiz ısıyı sistemden uzaklaştıran sistemlerdir.Bir bakıma fabrikaların radyatörü gibi vazife görürler. Tüm model paket kulelerimiz optimum soğutma sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Kulenin, Ana yapı, Havuz ve Fan bacası CTP (Cam elyaf Takviyeli Polyester) levhalardan imal edilmiştir. Kule iç ve dış yüzeyi Polyester esaslı pigmentler ile renklendirilmiş her türlü hava şartlarına ve UV ışınlarına dayanaklı, solmaz, bozulmaz Jel-Coat malzemedir. Cam Elyaf Takviyeli polyester K-APEX Model kuleler optimum soğutma sağlayacak şekilde dizayn edilmiş kompakt ünitelerdir. Hazır monte edilmiş olarak sevk edilen kuleler su ve elektrik bağlantısına hazır hale getirilmişlerdir. Kullanılan fiberglas dış kaplama ve plastik dolgu malzemeler güvenli olarak zor kullanma şartlarına karşı dayanıklılık gösterirler.Motor ve fanlar kulenin yan taraflarına konumlandırılmıştır. Soğutma aralıkları 67.500 kcal/h – 800.000 kcal/h Cam Elyaf Takviyeli Polyester B-Apex Model Kuleler K-Apex kulelerden farkı daha büyük kapasitede olması ve fan guruplarının kule üstünde bulunmasıdır. İstendiyinde motor tahrik mili vasıtasıyla fan bacası dışına alınabilir.Soğutma aralıkları 800.000 kcal/h – 3.300.000 kcal/h dir.

HAVA SOĞUTMALI PAKET CHİLLER SOĞUTMA GRUBU
Kullanım alanları: Enjeksiyon ve şişirme makinaları kalıpları ve hidrolik yağı, ekstruderlar, sıcak formlama kalıpları, perdah makinaları, silindir merdaneler, metal işleme tezgahları ve muhtelif soğutma uygulamaları için idealdir. Kompakt dizayn, yüksek performans ve küçük hacmi ile dar alanlarda kolayca uygulanır.

Kompresör : Tek sistemde 1 kompresörden 4 kompresöre kadar kombine çalışma özelliğine sahiptir. Cihazlarımızda kapasiteye uygun olarak scroll tip veya yarı hermetik tip soğutma kompresörleri kullanılır. Kompresörler arıza hallerinde yine kendi bakım atölyemizde onarılmaktadır.

Kondenser : Paket ünitelerde kullanılan hava soğutmalı kondenserler bakır borulu ve alüminyum kanatlı tiptir. Soğutkanın hızla yoğuşmasını sağlamak üzere ağırlıklı olarak V dizaynda çift olarak uygulanmıştır. Kondenser fanları fanları cihaz kasası üzerinde davlumbazlara monte edilmiştir.

Evaporatör (chiller) : Shell & tube chiller’ler, demir boru içinde U firkete bakır boru demeti olarak imal edilmiştir. Boru demetinin sökülebilir olması evaporatör içinin rahatlıkla temizlenebilmesine imkan verir. Düzenli bakım neticesinde cihaz ömrü uzar.

Elektrik Panosu : Elektrik panolarında Fransız Telemechanique ürünleri kullanılır. Pano bileşenleri uzun ömürlü olmaları sebebiyle tüm dünyada tercih edilen markadır.

Mikroprosesör : Cihazlarda bulunan mikroişlemci cihazın çalışma sıcaklıklarından, üzerinde bulunan pompanın çalışma süresine, çalışma ve durma sıralamasından arıza uyarılarına kadar tüm hareketleri takip özelliğine sahiptir

Devre Elemanları : Soğutma sisteminin güvenle çalışmasını sağlamak üzere cihaz üzerinde; drayer-filtre, gözetleme camı, expansiyon valf, solenoid valf, kombine prosestat, su akış kontrol valfi, soğutma valfleri su ve hava tahliye valfleri bulunur.
HAVA SOĞUTMALI CHİLLERLER
Kullanilan Alanlari: Plastik enjeksiyon makinalari, Metal enjeksiyon makinalari, Ekstürler, Boru, Kablo vs. sistemleri, Kaplama Banyolari, Soklama sistemleri (Terlik Sanayisi), Ayakkabi taban sanayisi, Kapali devre klima sistemleri (Otel, Hastane vs.), Kapali devre sanayi tesisleri (Fabrika vs.) Matbaa sanayi, Pastorize sanayi, Tekstil ve iplik sanayi, ilaç sanayi.

Kompresör: Cihazlarimizda hermetik tip, yari hermetik ve vidali kompresörler kullanilmaktadir. Karter isitici ve koruyucu rölelere sahiptirler. Gaz sistemi titresim alicilar ile kirilmaya karsi muhafazalidir. Sessiz ve emniyetli olarak uzun seneler hizmet verirler.

Soğutma Elemanlari: Sistemin emniyetini ve düzenli çalismasini saglar. Bunlar expension valf, digitaltermostat, Alçak-yüksek basinç presostadi, manometre, vana, kurutucu filtre (Drier) gibi elemanlardir.

Kondenser: Bakır boru aleminyum kanatlidir. Sezsiz çalisan aksiyal fanlari vasitasi ile freon gazinin sivilasmasini saglayarak evaparatörü besler. Kondenserlerde Alman-Italyan marka fanlar kullanilmaktadir.

Evaporatör: Esanjör freon gazinin buharlasmasini saglayarak su sicakligini istenilen degerde tutar.

Elektrik Tablosu: Cihaz üzerine yerlestirilmistir. Sistemin tam otomatik ve emniyetli olarak çalismasini saglar. Kontaktör, termik sigorta ana salter, sinyal lambalari gibi kumanda ve elemanlari ile donatilmistir.

Su Tankı: Suyun depolandigi tanktir. Ithal mali kauçuk ile izole edilerek çevreile isi alis-verisi önlenmistir.

DOĞAL GAZLI SOĞUTMA NEDİR
Soğutma işleminin, yaygın olarak elektrikli sistemler ile yapıldığı bilinmektedir. Ancak, ticari soğutma işinde elektrik ve doğal gaz arasındaki rekabetin artışı ile birlikte, yeni doğal gaz yanmalı soğutma sistemleri, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde önemli teknik gelişmeler kaydetmiştir. Günümüzde doğal gazlı soğutma, elektrikli soğutma teknolojilerine karşı daha az maliyetli ve çevre uyumludur.

ABSORBSİYONLU SOĞUTMA TEMEL PRENSİBİ
Bilindiği gibi, suyun kaynama noktası basınç ile doğrudan orantılıdır. Atmosferik basınçta (760 mmHg), su 100oC (212oF)'de kaynar. Daha düşük basınçta ise su daha düşük sıcaklıkta kaynar. 6 mmHg mutlak basınçta suyun kaynama noktası 3,7oC (38,7oF)'dir.

Li-Br (Lityum Bromür), sofra tuzu (NaCl) ile kimyasal olarak benzerdir. Li-Br su içinde çözünebilir. Li-Br/Su solüsyonu, kendi kimyasal eğilimi sebebiyle, suyu absorbe etme özelliğine sahiptir. Li-Br solüsyonunun konsantrasyonu arttıkça ve sıcaklığı düştükçe suya karşı olan absorpsiyon eğilimi de artar. Buna ilave olarak, Li-Br'in ve suyun buhar basınçları arasında büyük bir fark vardır. Bu da demektir ki; eğer Li-Br/Su solüsyonun sıcaklığı arttırılırsa, su buharlaşır ama Li-Br solüsyonda kalacağından solüsyon daha konsantre hale gelecektir.

Absorbsiyonlu sistemler soğutma etkisi yaratmak için ısı enerjisi kullanır. Bu sistemlerde soğutucu (Örnek: Su), evaporasyon sırasında düşük sıcaklıkta ve basınçta ısıyı absorbe eder ve kondensasyon sırasında da yüksek sıcaklıkta ve basınçta ısı açığa çıkartır. Absorbsiyonlu sistemler tek etkili ve çift etkili olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tek etkili absorbsiyonlu sistemler yalnız soğutma amaçlı kullanılırken, çift etkili absorbsiyonlu sistemler ısı pompası şeklinde çalışarak hem soğutma hem de ısıtma amaçlı kullanılırlar.

ABSORBSİYONLU SOĞUTMA ÇALIŞMA PRENSİBİ
Absorbsiyonlu soğutma sistemlerini oluşturan parçalara ait bilgiler ve sistemin şematik gösterimi aşağıda verilmiştir.

Solüsyon Pompası
Emiş tankının dibinde düşük konsantrasyonlu Li-Br solüsyonu bulunur. Buradan, hermetik bir solüsyon pompası, solüsyonu borulu bir ısı değiştirgecine ön-ısıtma amaçlı olarak gönderir.
Zayıf Li-Br solüsyonu bu ısı değiştirgecinde üst tanktan gelen konsantre solüsyon tarafından ısıtılır.

Jeneratör
Zayıf Li-Br solüsyonu ısı değiştirgecini terk ettikten sonra üst tanka hareket eder, Zayıf Li-Br solüsyonu, hem buhar hem de sıcak su taşıyan boru demetini çevreler.
Boru demetindeki buhar ve sıcak su, zayıf Li-Br solüsyon havuzuna ısı transferi yapar ve zayıf solüsyon kaynamaya başlar.

Bu sırada kaynama sonrası meydana gelen buharlaşma sonucu, zayıf Li-Br solüsyonu tankın üst kısmındaki kondensere soğutucu buhar gönderir ve tankın dibinde konsantre Li-Br solüsyonu kalır

Konsantre Li-Br solüsyonu, ısı değiştirgecine giderek jeneratöre pompalanan zayıf Li-Br solüsyonuna ön ısıtma yapar.

Kondenser
Soğutucu buhar, nem tutuculardan geçerek kondenser boru demetine gider.
Soğutucu buhar, borular üzerinde yoğuşur
Isı, tüplerin içinde hareket eden soğutma suyuna transfer olur
Soğutucu buhar, yoğunlaştıkça kondenserin dibindeki kapta toplanır. Soğutma suyu ısınmış olarak kondenseri terk ederken, soğutucu buhar soğuyup yoğuşur.

Evaporatör
Soğutucu sıvı, üst tanktaki kondenserden alt tanktaki evaporatöre gider ve evaparatör boru demeti üzerine püskürtülür.
Alt tanktaki büyük vakuma bağlı olarak (0,8 kPa = 6 mmHg), soğutucu sıvı 3,9oC (39oF)'de kaynar ve soğutucu etki yaratır.
Vakum, tam alttaki absorberde higroskobik olarak üretilir.
Bu proses sırasında soğuk su (chilled water) elde edilir.

Absorber
Soğutucu buhar (Büyük vakum altında kaynayıp buhara dönüşen soğutucu sıvı) evaporatörden absorbere hareket ettikçe jeneratördeki konsantre Li-Br solüsyonu, absorber boru demetinin üstüne püskürtülür.

Konsantre Li-Br solüsyonu, evaporatörde büyük bir vakum yaratarak soğutucu buharı solüsyona doğru çeker.
Soğutucu buharın Li-Br solüsyonu içine absorbe edilmesi ile ayrıca, soğutma suyu tarafından alınan ısı da üretilir.
Artık zayıf Li-Br solüsyonu, solüsyon pompasına akmak üzere alt tankın dibinde birikir ve bu döngüye devam edilir.

DOĞAL GAZLI SOĞUTMANIN AVANTAJLARI
1.Direkt ateşlemeli brülörlü modellerin, kışın ısıtma kazanı yazın da soğutma grubu olarak kullanılabilmesi dolayısı ile ısıtma-soğutma ihtiyacına ortak olarak cevap verebilmesi.
2.Elektrikli soğutmada kullanılan soğutucu akışkan CFC' in (Kloroflorokarbon) aksine doğal gazda kullanılan LiBr ve amonyak soğutucu akışkanlarının çevre dostu olması.
3 İşletme maliyetlerinin düşük olması.
4. Elektrik tesislerinde ve kablolamalarda klima santralleri için gelen ilave maliyetlerin azaltılması.
5. Gaz firmalarının teşvik edici fiyat indirimleri.
6. Teçhizatın daha uzun ömürlü olması.
7. Kullanım esnekliği (hem ısıtma hem soğutmada).
8. Kullanım kolaylığı.
9. Doğal gazın kesintisiz temini.
10. Oluşabilecek acil durumlara kısa zamanda müdahale (15 dakika).
11. Özellikle aşırı sıcak günlerde elektrik kullanımını düşürerek, enerji kullanımını dengelemesi.
12. Bina dışına konulduğunda dış etkenlere karşı dayanıklı olması.
13. Teçhizat için boş alan ihtiyacının düşük olması.
14. Çalıştırma sisteminin kolay olması.
15. Kullanım alanlarının geniş olması (kurumlar, okullar, hastaneler, üniversiteler, belediye binaları vs.).
16. Hareket eden parçası olmayan basit bir sistem olması.
17. Yüksek güvenilirlik.
18. Bakım maliyeti düşüklüğü.
19. Uzun ömürlü olması (en az 20 seneden başlayan).
20. Doğal gazın yaz-kış tüketimleri arasındaki farklılıkları dengelemesi.
21. Farklı ısı kaynakları ile kullanılabilmesi
22. Kojenerasyon ünitelerinde açığa çıkan atık ısı, absorbsiyonlu soğutma sistemlerinde ısı girdisi olarak kullanılarak sistemlerin birbirlerine entegre edilmesi sağlanabilir. (aynı sistemden elektrik, ısıtma, soğutma, sıcak su üretme imkanı).
23. Verimi arttırıcı yönde çalışmalarla birlikte yeni yüksek performanslı cihazların üretilebilmesi.
24. Düşük sıcaklıklar için amonyaklı absorbsiyonlu çillerlerin geliştirilmesi.
25. Düşük emisyon için çalışmaların olması.
26. Değişken yük ve şartları karşılayabilme kabiliyeti.
27. Doğal gazla bağlantılı soğutma sistemi üreten firmaların gün geçtikçe artması.

Biz Arayalım

Lütfen bilgileri giriniz

Üye Giriş