Borularda ve Kanatçıklarda Blokaj

  • 1339 defa

Borularda ve Kanatçıklarda Blokaj (Tıkanma)
Bir soğutma ünitesinin kondenseri, toz, toprak, böcekler, yapraklar, otlar ve başka maddelerle tıkanırsa, kondenserin ısı transfer kapasitesi düşer. Bunun neticesinde kompresörün basma basıncı artar, çektiği akım yükselir ve devrenin soğutma kapasitesi düşer. Bunlar, ünite yeterince ısınıp devre dışı kalana dek sürer. Kondenser yavaş yavaş tıkandığı için, devrenin bir süre aşırı yükte, yüksek basınç devre kesmesi olmadan çalışması da mümkündür. Bu, yüksek işletme maliyetine neden olacaktır.
Soğutma ve iklimlendirme ünitelerinin tam kapasitede çalışabilmesi için her mevsiminin başlangıcında, özellikle yüksek sıcaklıklı mevsime yaklaşan ilkbaharda baştan aşağı temizlenmelidir. Kondenser genelde sert bir fırça ile veya yüksek hava emişli bir temizleyici ya da püskürtmeli bir sistemle temizlenebilir. Bu sırada, kanatçıkların eğilmemesine dikkat edilmelidir.

Sanayi bölgelerinde bulunan soğutma devrelerinin kondenserleri, baca gazları ve diğer havaya karışan kir, yağ ve benzeri maddelerle yüzeysel olarak kaplanır. Özellikle kondenser yüzeyinde oluşan kirli yağ tabakası (filmi), havada uçuşan diğer kirlerin kondenser yüzeyine yapışmasına neden olur. Bu şekildeki bir kondenserde ısı transferi önemli ölçüde düşmüştür ve kondenserin vakit geçirilmeden temizlenmesi gerekir. Böyle bir durumda, kondenser için korozif olmayan temizleyici kimyasallardan, örneğin, sıvı deterjan ve sudan yararlanılır.

Çoğu temizleme işleminde çok hassas olan kanatçıklar mekanik deformasyona uğrayarak ezilirler. Ezilen kanatçıklar arasında yeterli hava akımı sağlanamayacağından kondenserin verimi düşer. Dolayısıyla ezilen kanatçıkların düzeltilmesi gerekir. Bu işlem için kondenser kanat ölçüsüne uygun taraklar kullanılır.

Biz Arayalım

Lütfen bilgileri giriniz

Üye Giriş